Miniony tydzień w grupie Tygrysków był bardzo pracowity. W ramach realizacji w przedszkolu innowacji pedagogicznej „Odkrywamy świat” oraz chcąc przyspieszyć przyjście wiosny, w poniedziałek 7 lutego przedszkolaki postanowiły założyć w sali zielony ogródek. Na początku zgromadziły potrzebne przybory i narzędzia – doniczki, pojemniki, konewki, łopatki oraz ziemię, cebulki i nasiona. Budowę cebuli, nasion z wielkim zainteresowaniem obserwowały za pomocą lupy. Wcześniej Tygryski zapoznały się również z kolejnymi etapami rozwoju roślin na przykładzie fasoli, krokusa, poznały warunki jakie są roślinom niezbędne do wzrostu oraz różne rodzaje podłoża (ziemia, wata, gaza). Po wiadomościach teoretycznych przyszedł czas na działania praktyczne. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem przystąpili do pracy. Dzieci wysiały fasolę, rzeżuchę, rzodkiewkę i posadziły cebulę oraz pietruszkę. Aby zrobiło się bardziej kolorowo dzieci wzbogaciły również salę o wiosenne kwiaty: hiacynty, żonkile, stokrotki, bratki oraz posiały owies na wielkanocny stroik. Podlane nasiona i cebulki oraz opatrzone w tabliczki z nazwami roślin doniczki dzieci umieściły w kąciku przyrodniczym. Z dumą patrzyły na efekt wspólnej pracy. Teraz każdego dnia będziemy mogli obserwować wzrost naszych roślin i cieszyć się ich widokiem.
Natomiast w czwartek 10 lutego Tygryski przygotowały zdrowe i kolorowe kanapki. Wyposażone w fartuszki, czapki kucharskie przystąpiły do pracy. Ogromną radość sprawiło im układanie na kanapkach kompozycji z ulubionych produktów. Zapach świeżych ogórków, pomidorów, szczypiorku, szynki, sera, jajka, tuńczyka rozchodziły się po całym przedszkolu. Okazało się, że Tygryski to wspaniali kucharze. Zrobione kanapki prezentowały sie kolorowo, wyglądały smakowicie i zostały zjedzone prawie do ostatniego okruszka. Prawie… bo każdy Master Chef chciał zabrać kawałek do domu dla mamy. Zajęcia kulinarne pozwoliły kształcić u dzieci nawyki żywieniowe, a komponowanie kanapki według własnego pomysłu i uznania rozwijało wyobraźnię i pomysłowość. Wspólne zjadanie przygotowanych kanapek było doskonałą okazją do doskonalenia umiejętności odpowiedniego zachowania się przy stole. To był dla każdego Tygryska ciekawy dzień 🙂