Zdrowe żywienie i wypracowanie od najmłodszych lat odpowiednich nawyków żywieniowych to bardzo ważny element kształcenia przedszkolaków. Dlatego już po raz trzeci w naszej placówce miał miejsce zdrowy poranek. Były już jabłka, była marchewka, a ostatnio mleko jako ważny budulec kości.
Mleko i przetwory mleczne powinny być stałym elementem diety dziecka w wieku przedszkolnym. Bardzo ważne jest dostarczenie młodemu organizmowi w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju odpowiedniej ilości z tej grupy ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz łatwość, z jaką poszczególne ich składniki są wykorzystywane przez organizm. Mleko zawiera wiele cennych składników odżywczych, a najważniejszy z nich jest wapń niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego oraz prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Dzieci ze smakiem skosztowały kubeczka mleka i już są świadome tego, że powinien to być stały element ich codziennej diety. Wiedzą o tym również rodzice przedszkolaków. Pozostała zatem nadzieja na prawidłowy rozwój wszystkich dzieci uczęszczających do naszego przedszkola.