W związku z obchodzonym na całym świecie 9 lutego MIĘDZYNARODOWYM DNIEM PIZZY poznaliśmy historię powstania pizzy. Dowiedzieliśmy się również, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel), bazylia (zieleń). Składniki te reprezentowały barwy narodowe Włoch. Rozwiązywaliśmy różne zadania na tablicy multimedialnej o pizzy w roli głównej. Następnie każdy z nas szukał w gazetkach składników z którymi zjadłby swoją pizzę. Na zakończenie tego dnia nastąpiła degustacja prawdziwej pizzy z pobliskiej pizzerii w Ryczywole. Ten dzień był pełen wrażeń i kolejnym doświadczeniem.

Dzieci poznają etapy powstawania pizzy.
Dzieci wykonują pracę plastyczną nt. „Moja pizza” przy użyciu gazet.
Efekty pracy dzieci.
Degustacja prawdziwej pizzy z pizzerii.