9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Biedronki zostały zapoznane z genezą jej powstania. Dzieci dowiedziały się, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel), bazylia (zieleń). Składniki te reprezentowały barwy narodowe Włoch. Następnie dzieci zostały podzielone na zespoły i miały za zadanie zaprojektować własną pizzę, oczywiście w sposób plastyczny. Biedronki poznały zawód pizzermana, dostawcy i uczestniczyły w różnych zabawach z pizzą w roli głównej. Zwieńczeniem tego dnia była degustacja prawdziwej pizzy z restauracji 45, która była przepyszna.

Dzieci układają hasło dnia „Dzień Pizzy”

 

Dzieci podczas pracy w małych zespołach, wyklejają pizzę różnymi „składnikami”
Dzieci prezentują efekt końcowy swojej pracy zespołowej
Dzieci spożywają pizzę przy stole